116331389 2995363073919936 5124084690194787736 n scaled 1 hovpleie

Hovpleie – daglig pleie

Rense, vaske, smøre…. Når og hvorfor?

Der er mange forskjellige meninger om hovpleie og bruk av forskjellige produkter. Jeg har tatt en prat med min hovslager Kurt Langemyr og hvordan man best pleier hestens høver.

placeholder hovpleie

Daglig hovpleie

Den daglige pleien av hestens høver er veldig viktig og i grunnen ganske enkel.

Daglig rensing med en hov skrape og børste, sørger for å holde hoven fri for småstein og skitt som har samlet seg i høvene.

Bakterier og sopp trives veldig bra i tettpakket strø, møkk og jord, og det er derfor viktig at sålen får luft. Man jobber seg alltid bakfra drakten og frem over mot tåen når høvene renses.

hov underside tekst 2 hovpleie
Her har jeg tegnet hoven sett fra undersiden
skitten fot 1 hovpleie
rense hovpleie
ren fot 1 hovpleie

Skolehesten Sigma hjelper meg med å vise hvordan man renser hoven. Når man renser høvene er det viktig å ikke begynne å grave dypt ned i og omkring strålen, da man kan risikere å skade den underliggende lærhuden. Dette kan gi problemer med sur stråle.

Vask av hoven

Kurt og jeg tok en liten prat om dette med å vaske hoven samt å påføre fett/olje, da jeg ofte opplever at mange er usikre på hvordan dette bør gjøres. På denne årtiden er det som regel ganske varmt og tørt på bakken. Hoven blir da ikke tilført så mye fuktighet fra bakken, som f.eks. på høsten, hvor det kan være ganske vått i paddockene.

Vi ønsker å fjerne inntørket jord og søle fra hoven, da dette vil trekke fuktigheten ut av hoven om man lar det sitte. På høsten hvor hoven er mettet av vann kan det ofte være lurt å hellere børste hoven ren, for ikke å tilføre enda mer fukt. Dette kan gjøre at hov kvaliteten blir dårligere og hoven begynner å smuldre.

hov2
Inntørket sand og jord kan være med til å trekke fuktighet ut av hoven.

-Grønnsåpe på høver er absolutt NO GO!-

På sommeren hvor hoven ikke blir tilført så mye fukt fra bakken, kan det være en god ide å spyle med vann og vaske forsiktig med en stiv børste om hoven er veldig skitten. Mange vil ofte oppleve at selv om de vasker hoven og tilfører masse fukt, får hesten tørre høver. Dette er fordi at man ved overdreven skrubbing og vask av hoven, fjerner det naturlige glassur-lag

Glassurlaget er hovens naturlige hov fett og beskytter mot uttørking. Det er derfor misforstått godhet når hesteeiere skrubber og vasker høvene hver dag etter ridning eller annen trening. Bruk av sjampo eller andre vaskemidler bør absolutt unngås, da dette også vil ødelegge glassurlaget. Grønnsåpe er absolutt NO GO og et produkt man kun bruker til å vaske hus med – ikke hest.

spyle bein
Vaske bare med vann for å tilføre fukt
forvask
Jeg bruker enten en vanlig stiv hovbørste eller en oppvaskkost til vask av høver

Bruk av hovfett – når og hvorfor?

Hvorfor bruker man hovfett og olje? Mange tror at de tilfører hoven fukt, andre synes det ser pent ut og noen igjen vet ikke helt hvorfor, men alle andre gjør det jo – så da er det sikkert lurt.

I utgangspunktet skal det ikke være nødvendig å bruke hovfett eller olje på en normal sunn hov. Mange produsenter skryter av at produktene deres tilfører fuktighet til hoven – dette er imidlertid ikke helt korrekt. Hovolje og fett myk gjør ikke hoven, men gjør den faktisk hardere og mer fast, da det hemmer det naturlige opptaket av fuktighet fra omgivelsene. Det er derfor viktig, om man ønsker å bruke fett eller olje, å smøre det på rett etter man har vasket hoven.

 

Kurt forteller at man ikke bør la hoven tørke av seg selv, men gjerne bruke et håndkle og duppe lett med, da dette trekker minst fukt ut av hoven. Deretter kan man smøre med en god hovolje eller fett. Det er viktig at produktet inneholder vannløselig fett og er så naturlig som mulig, da produkter som inneholder f.eks. vaselin vil gjøre hoven vannavvisende og minske hovens evne til å oppta konstante naturlige, som hoven er bygget til å kunne motta.

Når man smører hoven med et pleieprodukt er det viktig å ikke smøre helt opp i kronranden. Da vil man forstyrre hovens egen fuktbalanse. Det er kun spesial produkter som fx. Cornucresine som skal opp i kronranden. Cornucresine er et produkt man kan bruke om hesten har dårlig hov kvalitet og – eller dårlig vekst.

hov side tekst
På tegningen ser du hvor glassurlaget sitter på hoven
hov med olje hovpleie
Her har jeg lagt på hovolje op til kanten av glassurlaget

Er du i tvil om hesten din har tørre høver? Utenom å være i dialog med hovslageren din, er der en veldig enkel måte du selv kan sjekke hovens fuktighetsbalanse. Dette gjør du ved å kjenne på strålen. Føles den myk og litt som et gammeldags viskelær har hornet den rett konsistens.

Hovpleie med måte! – og naturlige produkter

Akkurat som man ikke bør skrubbe hoven hver dag, må man også være forsiktig med å smøre hoven med olje eller fett hver dag, da dette heller ikke er bra for hoven. Man bør tilstrebe at hoven får være så naturlig som mulig, da man fort kan gjøre vondt verre med å forstyrre hovens naturlige fuktighetsbalanse og spillet i hoven.

Ønsker man å bruke olje eller fett er det som tidligere nevnt viktig at an velger en god olje med vannløselig fett. Kurt og jeg har begge vår soleklare favoritt fra Kevin Bacon, som bare inneholder naturlige ingredienser. Er du i tvil om hva som er det beste for din hest, kan du alltid spørre din hovslager til råds.

Sjekk ut vårt innlegg om Hovpleie her.

Kevin Bacon
Min og hovslagerens favoritt

Similar Posts